Analı kızlı köfte, Malatya ya ait yöresel yemeklerdendir. Bildiğimiz içli köfte şeklinde yapılıyor. Ama pişirme şekli ve tekniği biraz farklı olduğu için tabiki tadıda farklı. Mutlaka denenmesi gereken bir lezzet diye düşünüyorum.
Analı Kızlı Köfte İçin Gereken Malzemeler
- 300 gr yağsız kıyma
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı normal bulgur
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı un
- 300 gr kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- Maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Toz biber
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1su bardağı haşlanmış nohut
- Bir parça kuş başı doğranmış et
- 1 Paket et bulyon (Etsuyu varsa daha iyi)
- 2 yemek kaşığı salça
- Tuz
- karabiber
- Toz biber
- Sıcak su
Analı Kızlı Köfe'nin Yapılışı
- Yumurta ve un hariç bütün köfte malzemelerini yoğurma kabına alalım ve arada elimizi ılık suya batırarak iyice yoğuralım.
- 1 adet yumurta kırıp ununu da ilave edip yoğurmaya devam edelim.
- Köftenin kıvam aldığında emin oluncaya kadar elimizi ıslatarak yoğuralım.
- Diğer tarafta içi için soğanları ve kıymayı kavurup,salçasını baharatarını, maydonozunu ekleyip soğumaya bırakalım.
- Köfteden çevizden büyük parçalar koparım içli köfte şeklinde oyalım ve içini kıymalı harçla doldurup tekrar kapatalım.
- Köftelerin 4 te 1 kısmınıda nohut büyüklüğünde yuvarlayalım.
- Büyükçe bir tencereye sıcak su koyalım, bira tuz atarak kaynatalım.
- Kaynayan suda önce içli köftelerin yarısını haşlayalım. Köfteler suyun yüzüne çıkınca kevgir yardımıyla çıkaralım.
- Hepsini bu şekilde haşladıktan sonra, Başka bir tencereye biraz sıvı yağ le birlikte kuş başı doğranmış etleri alalım. suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
- Salçayı ve baharatları ilave edip suyunu koyalım etsuyu bulyonu ekleyelim. Kaynayınca içine nohutları ekleyip 5-10 dk pşirelim.
- Daha sonra kenarda bekleyen köfteleri sırasıyla suya ilave edelim. bir taşım kaynatıp kapatalım.
- Yemeğimiz servise hazır.
- Afiyet olsun..
14 yorum:
Hatice hanım ellerinize sağlık çok zahmetli ama bi o kadar da lezzetli görünüyor.ben analı kızlıyı Antepe ait olduğunu biliyordum.Malatyanınmıymış?
Ben Adana yöresinin diye biliyorum,ama Malatyanında kendine özel bir pişirme tekniği var..Biz içine kuşbaşı et koymayız..Böylede denemek lazım,ellerinize sağlık,çok ama çok severim..sevgiler..
Rümeysacım her yörede yapılıyor demekki. Ben malatya ait diye biliyorum. Ama yanılıyorda olabilirim.
Nurşenciğim Dediğin gibi her yörede farklı şekillerde pişiriliyor. Kuşbaşı et isteğe bağlı konuluyor. Nohut çok yakışıyor.
Çok güzel, ellerine sağlık..Oldukça lezzetli görünüyor..
Hatice ellerine sağlık. Oyalayıcı bir yemek.Ama yemesihiç oyalamıyor değilmi? afiyetler olsun.-:)
ellerine,kollarına,yüreğne sağlık..
köftenin her türünü çok severim
canım annem çok güzel yapardı bunu..
sanırım ben onun gibi yapamıorum...
sevgiler benden :)
ellerin dert görmesin oldukça emekli bir yemek benim için imkansız gibi yani :(
şifalar olsun
Aynen öyle nursevin hanım.. Ama denemeye değer..
Çok teşekkür ederim. İmkansız diye birşey yoktur. Azmedersek herşeyi yapabiliyoruz :)) hele siz daha iyilerini yaparsınız..
Teşekkür ederim. Hiç birimiz annemizin elinin lezztini bulamıyoruz. Anne eli bir başka oluyor.
Teşekkür derim..
ALLAH'IM BUNLARIN ANASI AYRI KIZI AYRI GÜZEL DURUYOR ELLERİNİZE SAĞLIK İZLEMEYE ALDIM SİZİ BENDE BEKLERİM.
Teşekkür ederim.
Yorum Gönder