10 Ağustos 2012 Cuma

Lokma Tatlısı



       Lokma tatlısı çoçukluğumuzdan beri annelerimizin yaptığı klasık tatlılardandır. Bende uzun zamandır hiç yapmadığımı farkedip yapmaya karar verdim.  Dışı kıtır kıtır  içi tamamen şerbetle dolu yapımı oldukça basit olan bir okadarda nefis bir tatlıdır.

Lokma tatlısı için gereken malzemeler
  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 paket toz maya

Şerbeti için gereken malzemeler

3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
birkaç damla limon suyu



Tatlının yapılışı
  •  Önce şekeri ocaga koyup 10-15 dak kısık ateşte kaynatalıp, soğumaya bırakalım.
  • Unu derin bir kaba koyup ortasına şekeri tuzu ve mayayı ilave edelim.
  • 2 su bardağı su ile yoğuralım. yada mikserlede çırpa biliriz.
  • Hamurun çok katı olmaması gerekiyor. Bal kıvamında akışkan olması lazım ki kaşıkla kolayca dökebilelim.
  • Hamuru haırladıktan sonra mayalanması için bekletelim. 
  • Hamur kabarınca tatlılarımızı dökmeye başlayalım.
  • Bir tatlı kaşığını sıvı yağa batırıp hamurdan bir kaşık alarak parmağımız yardımıyla kızgın sıvı yağın içine dokelim.
  • Bu işlemi çok seri bir şekilde yapalım ki hepsi aynı anda kızarsın.
  • Sık sık karıştırarak her tarafını eşit kızartalım.
  • Kızaran tatlılarımızı yağdan çıkarıp şerbetin içine alalım.
  • Aynı işlemi hamur bitene kadar tekrarlayalım.
  • Tatlımızı servis tabağına alıp tarçın yada hindistan ceviziyle süsleyebilirsiniz.
  • Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: