29 Nisan 2014 Salı

Göbete (Köbete)

        Göbete Tatarlara özgü bir yemektir. Bu yemeği genelde özel günlerinde yaparlarmış. Yapımı biraz zahmetlidir ama lezzeti enfes bir yemektir. Yirmi kat hamur açılarak yapılır. Bu lezzeti tatmak için tarifi denemeniz lazım  :))

 Göbete İçin Gereken Malzemeler
  • 1 kg un
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1,5- 2 su bardağı ılık su

İç Harcı İçin Gereken Malzemeler
  • 2 adet kalçalı but (Bütün tavukta olabilir)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2-3 adet soğan
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Ayçiçek yağı


 Göbetenin Yapılışı
  • Tavukları haşlayıp tuz ilave derek soğumaya bırakalım.
  • Bir tencereye biraz yağ koyarak iri piyazlık doğradığımız soğanları hafif kavuralım.
  • Rendelenmiş domatesleri de ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Didiklenmiş tavukları ve pirincide ekleyip, tavuğun haşlama suyundan bir bardak ekleyelim.
  • Tuz katrabiber ekleyip yavaşça karıştırıp suyunu tam çekmeden altını kapatalım.
  • İç harcıızı soğumaya bırakalım.
  • Bu arada hamur için un, su, tuz, ve sirkeyi bir kapta yoğuralım.
  • Kulak memesinden daha sert bir hamur olmalı.
  • Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapalım.
  • Bezeleri 10 arlı iki guruba ayırlım 10 dk kadar dinlendirelim.
  • Bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açıp aralarına sıvıyağ sürelim.
  • 10 tane  beze tamamlandığında bir kenara alıp diğer 10 lu gurubu açalım.
  • Daha sonra ilk açtığımız gurubu açma tahtasına alıp hepsini birlikte fırın tepsisi büyüklüğünde açalım.
  • Arasına pişirdiğimiz harcı koyup diğer hamuruda üzerine aynı şekilde açalım. 
  • Kenarlarındaki fazlalıkları kıvırıp kenarına koyalım.
  • En üste sıvı yağ sürüp kızarada kadar 170 derece fırında pişirelim.
  • Orjinal tarifte yumurta sürülmüyor ama ben kızarık olsun diye sürdüm. Siz sürmeye bilirsiniz.
  • Piştikten sonra üzerindeki yufkalar açılıp çok az tavuk suyu dökülerek yeniliyor.
  • Biz dökmedik buda isteğinize bağlı.
  • Afiyet olsun..

9 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

hımm.olsada yesem dedirtiyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

Değişik bir börek olmuş, börek dolma arası gibi bir şey..Ellerine sağlık not aldım, yapılacaklar listesine girdi..:)

kış güneşi dedi ki...

Doğrudur tatar böreğidir çıtır çıtır olur eline sağlık canım

vişnap dedi ki...

Çok severim ben biz pirinç koymadan yapıyoruz bir daha sefere pirinçte katmalı en sevdiğim yanı bu böreği yerken üzerine sosunu dökmek yada köbete lokmalarını sosa bandırmak canım afiyetler olsun eline sağlık.

Adsız dedi ki...

çocukluğumun böreği... anneciğim kıymalı patatesli iç harçla yapar. hamurun arasına 3 çeşit yağ karıştırıp sürer( don yağı dediğimiz iç yağından yapılan yağ; ki olmazsa olmazıymış, sıvı yağ, margarin). Özel misafirlerimize yapar. yanında ayrandan başka birşeye gerek yoktur. Sizin kenar kıvırmanızı çok beğendim. usta bir tatar gibi maşallah. olsa da yesem. yazın gidince yaptırmalıyım anneme inşallah.

HaticeMutfakta dedi ki...

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar..

Unknown dedi ki...

offf emegi bol lezzeti katmerli bir börek olmus bu.Akillara zarar valla.Ellerinize saglik cok güzel olmus.Sevgilerimle

T.C. Başbakanlık BYEGM dedi ki...

İyi günler,

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) olarak dijital ortamda kaliteli içerik üreten içerik yaratıcılarının sesini geniş kitlelere duyurmak amacıyla bir platform kuruyoruz. Sitenizde yer alan kaliteli içeriğiniz sebebiyle bu platformda sizinle de işbirliği yapmak istiyoruz. Konuya ilişkin bilgi paylaşımında bulunmak üzere size ulaşabileceğimiz elektronik posta adresiniz ve iletişim bilgilerinizi blog ismiyle birlikte bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.


Görüşmek üzere.

T.C. Başbakanlık BYEGM

www.facebook.com/BBYEGM
twitter.com/byegm

email:portal@byegm.gov.tr

BEYAZGÜL dedi ki...

Bende Tatarim ve bu böreği çok güzel yaparım. Sizinde elinize sağlık