9 Temmuz 2012 Pazartesi

Mercimekli Pilav



        Mercimekli Pilavı Tavuk Soteyle birlikte servis yaptım. Çok seveceğiniz bir pilav. Şimdiden afiyet olsun..

Mercimekli pilavın Malzemeleri
  • 1 kase pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet biber
  • 1 adet domates
  • 1 yk salça
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
Mercimekli Pilavın Yapılışı
  • Tencereye biraz sıvı yağ koyup soğanları, biberi, sarımsakları ve domatesi sırasıyla soteleyelim.
  • Salçasını ve baharatlarını ilave edip, bir adet bulyon atalım.
  • Bulguru ilave edip 4-5 dk kavuralım.
  • 2 kase sıcak suyu da ekleyip ağzını kapatıp pişmeye bırakalım.
  • Pişmesine yakın mercimekleri ilave edelim.
  • Tahta kaşıkla alt üst edip altını kapatalım.
  • Kağıt havlu koyup demlenmeye bırakalım.
  • Afiyet olsun..

8 Temmuz 2012 Pazar

Taze Naneli Domates Soslu Makarna




Taze naneli domates soslu makarna için gereken malzemeler
  • Yarım paket makarna
  • 2 adet domates
  • 2 dal taze nane
  • 1 adet bulyonun ( ben yarısını kullanım)
  • Tuz, karabiber
  • 3 kaşık zeytin yağı


Makarnanın yapılışı
  • Domateslerin kabuklarını soyup rendeliyoruz.
  • Sıvı yağ ile birlikte eriyene kadar soteliyoruz.
  • Sonrasında tuz, karabiber, bulyon ve ince kıyılmış naneyi ilave edip sosun altını kapatıyoruz.
  • Makarnaları bol suda 10-12 dk haşlayıp süzüyoruz.
  • Servis tabağına alıp üzerine hazırladığımız sosu döküyoruz.
  • Yanında bol köpüklü buz gibi ayranla, sıcak servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun...

Yoğurtlu Semizotu Salatası



       Bahçede gezinirken, büyümüş olan semizotu yapraklarını farkettim. Hemen toplayıp salatasını yaptım. Yazın en beğendiğim salatalarından birisidir. Ot deyipte geçmeyin :)) oldukça da faydalı bir bitkidir. Deneyin derim..


Semizotu salatası için gereken malzemeler
  • 1 demet semizotu
  • 1 adet salatalık
  • 1 kase yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 yk. sirke
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 4-5 adet parçalanmış ceviz
  • Tuz



Salatanın yapılışı
  • Semizotu yapraklarını iyice yıkayıp ayıklayıp Salata kasesine alalım.
  • Salatalığın kabuklarını soyalım  küp küp doğrayıp semizotunun üztüne katalım.
  • Cevizleride çok küçük olmayacak şekilde ezip ilave edelim.
  • Başka bir kaseye sarımsakları ezip, sirke, yoğurt ve tuzla çırpalım.
  • Salatanın üzerine döküp karıştıralım.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirip, nane serpelim semiz otu yapraklarıyla süsleyelim.
  • Salatamız servise hazır.
  • Afiyet olsun..

5 Temmuz 2012 Perşembe

Kayısı Hoşafı

        

     Kayısı hoşafı eskiden beri ramazan ayında hem iftar hem de sahur soframızdan eksik olmayan, bizim vazgeçilmez içeceklerimizdendir. Hazır Ramazanda yaklaşıyor paylaşayım istedim..

Kayısı hoşafı için gereken malzemeler
  • 1 kase kuru kayısı
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı seker
  • 2-3 yemek kaşığı pekmez



Hoşafın yapılışı
  • Kuru kayısıları yıkayıp 10-15 dakika suya ıslatıp bekletelim.
  • 5 su bardağı suyu ocaga koyup kayısılarıda içine ekleyelim.
  • Kısık ateşte 5 dk kaynatalım.
  • Üzerine şekerini ve pekmezi ilave edip altını kapatalım.
  • Şekerini ve suyunu isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Bizim çoçuklar genelde suyunu sevdikleri için ben daha bol tutuyorum suyunu.
  • Dolapa buz gibi soğuduktan sonra sizi serinletmek üzere servise hazır.
  • Afiyet olsun..

Kolay Su Böreği


        Su böreğinin yapımı oldukça zordur ve  zahmetlidir. Bu yüzden çok sık yapmam.  Geçenlerde  hazır su böreği yufkasını nı keşfettim bu zamana kadar neden hiç farketmemişim dedim kendi kendime:))  Ve hemen bir paket alıp denedim. Gerçeği kadar olmasada su böreği arzunuzu gidermeye yetiyor...

Kolay Su Böreği için gereken malzemeler 

  • 1 paket su böreği yufkası
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 1 adet kuru soğan
  • Biraz maydonoz 
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzerine sürmek için
  • 1 adet yumurta
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 2 kaşık yoğurt


Böreğin yapılışı
  •  Bir tencereye su konulup 2 çay kaşığı tuz atılıp kaynatılır.
  • Yufkalar kolay olması için bir kaç parçaya bölüp kaynayan suya tek tek atılır.
  • 4-5 saniye bekletilip tekrar soğuk su dolu bir kaba alınır.
  • soğuk sudan çıkarılıp tepsiye serilir.aralarına sıvıyağ sürüp yufkaların yarısına kadar bu şekilde devam edilir.
  • Ortasına ince doğrayıp kavurduğumuz soğanlara peyniri ve maydonozu ilave edip karıştırdığımız harçtan konulur.
  • Tekrar yufkalar bitene kadar serilir.
  • Bu arada aralarını yağlamayı unutmayalım.
  • yufkalar bittikten sonra üerine yumurta yoğurt ve yağ karışımı sürülüp, 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Böreğimiz hazır afiyet olsun..

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Kandil Simidi



       Öncelikle hepinizin Kandilini kuluyor, Kandil simidi tarifimle sizlere hayırlı kandiller diliyorum... Tarifime geçiyorum. Ağızda hıyır hıyır dağılan muhteşem bir tat...

Kandil Simidi İçin Gereken malzemeler

  • 250 gram margarın
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yogurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 adet yumurta (sarısı içine beyazı yüzüne)
  • aldığı kadar un (4,5-5 bardak)
  •  üzeri için susam





Kandil Simidinin Yapılışı
  • Un ve susam hariç bütün malzemelri iyice yoğuralım.
  • Unu yavaş yavaş karışıma yedirelim.
  • Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp tezgahın üzerinde yuvarlayıp halka şeklinde birleştirelim.
  • Önce yumurta akına sonra susama bulayıp fırın tepsisine dizelim.
  • 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun..

Kalıpta Mozaik Pasta


        Yapımı en kolay çok pratik herkesin yapabileceği bir pasta. Deneyip yapanlara afiyet olsun...

Mozaik pastanın kreması için gereken malzemeler
  •  1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 3 kaşık kakao
  • 1,5 paket petibör bisküvi


Pastanın yapılışı
  • Bisküvi hariç bütün malzemeleri karıştırıp ocağa alalım.
  • Kaynayıncaya kadar karıtırarak pişirelim.
  • Bisküvileri derince bir kaba kıralım.
  • Hazırladığımız kremanın ilk sıcaklığı geçince bisküvilerin üzerine döküp karıştıralım.
  • Sitreç filmle kapladığımız kek kalıbına bastırarak yerleştirelim.
  • Buz dolabında 3-4 saat bekletelim.
  • Daha sonra kalıbı ters çevirip üzerini süsleyip servis yapalım.
  • Afiyet olsun...



2 Temmuz 2012 Pazartesi

Etli Nohut Yemeği



       Etli nohut yemeği için gerekli malzemeler
  • 1 kase nohut
  • 1 parça kırmızı et
  • 1 adet soğan
  • 1 yemk kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, kırmızı tozbiber
  • 1 adet et bulyon
  • 3 kaşık sıvı yağ


Yemeğin yapılışı
  • Nohutları bir gece önceden soğuk suya ıslatalım.Yada haşlayıp sıcak suda akşama kadar bekletelim.
  • Etleri küp küp doğrayıp, sıvı yağ koyduğumuz düdüklü tenceremizde kavuralım.
  • Ardından yemeklik doğradığımız soğanları ilave edelim.
  • Salçasını, tuzunu baharatlarınıda katıp nohutları ilave edelim.
  • Enson bulyonu ve sıcak suyunu ilave edip kayanatıp, düdüklü tenceremizin ağzını kapatalım.
  • Yaklaşık olarak yarım saat kısık ateşte pşirelim.
  • Nohutların pişme süresi değişebiliyor o yüzden ağzını açıp bakalım pişmemişse tekrar ocağa koyup, 10-15 dk daha pişirelim.
  • Yanında pilavla servis edelim.
  • Afiyet olsun..