25 Haziran 2012 Pazartesi

Patlıcan Salatası




       Patlıcan salatasını sevmeyen yoktur herhalde. Özellikle mangal sofralarında, Et, tavuk balık yemeklerinin yanında, meze olarak yada sabah kahvaltılarında kahvaltılık olarak yenilebilir. Çok lezzetli bir salatadır.

Patlıcan salatası için gereken malzemeler
  • 3 adet közlenmiş patlıcan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 baş soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber, pulbiber
  • Limon , Nar ekşisi


Patlıcan salatasının yapılışı
  • Patlıcanları közleyip soyup, ince ince kıyalım.
  • Soğanları biberleri ve domatesleride doğrayıp ilave edelim.
  • Sarımsakları ve maydonozu kıyıp ekleyelim.
  • Son olarak, tuz karabiber ve pulbiberini ekleyelim. 
  • İsteğe göre nar ekşisi yada limon ilave edip karıştıralım.
  • Maydonozla süsleyip servis edelim.
  • Afiyet olsun...

23 Haziran 2012 Cumartesi

Çin Pilavı (Pirinç Salatası)

        İnanılmaz lezzetli, bütün yemeklere yakışan bir salata yada pilav. Denemek isteyenlere Şimdiden afiyet olsun diyorum tarifime geçiyorum....

Çin Pilavı İçin Gereken Malzemeler
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı mısır (konserve)
  • 1 çay bardağı bezelze (Konserve)
  • 2-3 dal yeşil soğan
  • maydanoz-dereotu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet tavuk bulyon
  • Yarım limon


Çin Pilavının Yapılışı
  • Pirinçleri yıkayıp süzüp ılık tuzlu suda 15-20 dk bekletelim.
  • Tencereye yağı koyup pirinçleri içine alalım.
  • Tuz ilave edip pirinçler tane tane oluncaya kadar arada karıştırarak kavuralım.
  • İçine  bir adet bulyon ilave edip 3 bardak kaynar su koyalım tuzunu atıp kaynamaya bırakalım.
  • Kaynadıktan sonra altını kısıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Piştikten sonra ağzını kğıt havluyla kapatıp demlenmeye bırakalım.
  • Bu arada soğanları, maydanozu, dereotunu ve salatalıkları ince ince doğrayalım.
  • Mısır ve bezelyeyi de doğradığımız malzemelere karıştırıp, pilavımız hafif soğuyunca içine karıştıralım.
  • Servis yapacağımız kalıbımızın altına mısırdan biraz koyup, üzerine pilavımızı koyalım.
  • Tahta kaşıkla bastırarak sıkıştıralım ve ters çevirip Üzerine limon sıkarak servis yapalım.
  • Afiyet olsun...

21 Haziran 2012 Perşembe

Milföy Böreği


Yapımı çok kolay, pratik ve bir o kadarda lezzetli bir börek. Acil gelen misafirleriniz için hemen 10 dakikada haırlayabilirsiniz.

Milföy Börek İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 paket milföy
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • Maydonoz yada dereotu
  • 1 adet yumurta sarısı
  • susam


Yapılışı
  • Milföyleri buzluktan çıkarıp tezgahın üzerine serip biraz yumuşamasını bekleyelim.
  • Beyaz peyniri ezip  maydonozla karıştıralım.
  • Milföyleri köşelerinden üçgen şeklinde kesip ortalarına peyniri koyalım.
  • Kestiğimiz kısımları üzerine kapatıp, yumurta sarısı sürerek susam serpelim.
  • 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun...

20 Haziran 2012 Çarşamba

Etli Bezelye


Etli Bezelye İçin Gereken Malzemeler
  • 1 kutu konserve bezelye
  • 1 parça kırmızı et
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber
  • 1 adet bulyon


Yapılışı
  • Iki kaşık sıvı yağı tencereye koyup doğranmış etleri kavuralım.
  • Soğanı yemeklik doğrayalım. Patatesleri ve havuçlarıda küp küp doğrayıp ilave edelim.
  • Biraz kavurup, salçasını baharatlarını ilave edelim.
  • 1 adet bulyonu da atıp suyunu ilave edelim.
  • Patatesler yumuşayıncaya  kadar pişirelim ve bezelyeleri ilave edip, bir taşım kaynatalım.
  • Yemeğimiz hazır afiyet olsun...

Patlıcan Kebabı

       Nefis mi nefis hem görsel hemde şık sunumlu bir yemek. Denemenizi tavsiye ederim. Ben patlıcanları kızartmadan yaptım ama kızartıldığında daha da lezzetli olacağına eminim.

Patlıcan Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet rendelenmiş suyu sıkılmış soğan
  • 2 dilim ekmek içi
  • Tuz, karabiber, kimyon, kırmızıbiber
  • Maydonoz
  • 2-3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 3 adet patlıcan
  • Domates biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
  •  Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bekletelim.
  • Bu arada köftemizi hazırlayalım.
  • Bütün malzemeleri yourup küçük köfteler yapalım.
  • ince ince dilimlediğimiz patlıcanların arasına yerleştirelim.
  • 1 kaşık salçayı suyla inceltip patlıcanların üzerine, yarısına çıkacak sekilde gezdirelim.
  • Aralarına domates biber dilimleri yerleştirelim.
  • Ağzını aliminyum folyoyla kapatıp,200 derece ısıtılmış fırında pişirelim.
  • Piştikten sonra folyoyu açıp köfteler kızarana kadar bekletelim. Yemeğimiz hazır.
  • Afiyet olsun...

Pratik Pasta (Kolay Pasta)


Kolay pasta için gereken malzemeler
  • 1 adet hazır pasta keki (Pandispanya)
  • 1 paket kakaolu puding
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • Hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı meyve suyu yada kahve

Yapılışı
  • Pandispanyanın arasını açıp her iki katınıda  meyve suyuyla ıslatalım.
  • Pudingi hazırlayıp arasına sürelim biraz soğumasını bekleyelim. 
  • Soğuduktan sonra damla çikolata serpip ikinci katı kapatalım.
  • Onuda pudigle kaplayıp, üzerine hindistan cevizi ve damla çikolatayla süsleyelim.
  • Dolapta biraz donmasını bekleyelim.
  • Kolay pastamız hazır afiyet olsun...

14 Haziran 2012 Perşembe

Şakşuka

  

         Şakşukanın yapımı çok kolay ve pratik bir yemek. Son dakika ne pişireceğinize karar veremediğiniz zamanlar şipşak yapabilirsiniz.

Malzemeler
  • 3-4 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşilbiber
  • biraz maydonoz
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
Yapılışı
  • Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayıp kızartalım.
  • Domates, biber ve sarımsağı robota çekip, biraz sıvı yağla kavuralım.
  • Tuz karabiber ilave edelim. Eğer domatesler kırmızı değilse biraz salça ilave edelim.
  • Kızarmış patlıcanları pişen sosun içine dökelim ve 1-2 dk çevirip ocağı kapatalım.
  • Servis tabağına alalım üzerine kıyılmış maydonoz serpip servis yapalım.
  • Eğer isterseniz üzerine sarımsaklı yoğurtta dökebilirsiniz daha lezzetli oluyor.
  • Afiyet olsun...

8 Haziran 2012 Cuma

Buzluk böreği (Dilim Börek)

       Hem kıtır kıtır hemde puf puf bir börek oluyor. Eminim seveceksiniz. Denemenizde fayda var.

Patateslive peynirli buzluk böreği için gerekli malzemeler
  • 3 adet yufka
  • 4 -5 adet haşlanmış patates
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 2 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (beyazı içine sarısı yüzüne)
  • Tuz, karabiber


 Yapılışı
  • Tavaya sıvı yağ koyup patatesleri ezerek kavuralım.
  • İçine tuz karabiber atıp sütünü ilave edip kapatalım.
  • Biraz soğuyunca peyniri ilave edip iyice  karıştıralım.
  • birinci yufkayı serip içine harçtan sürelim.
  • İkinci yufkayı üzerine kapatıp tekrar harç sürelim.
  • üçüncü yufkayı da aynı şekilde yaptıktan sonra kenarlarını içe doğru kapatıp rulo şeklinde saralım.
  • Buzlukta 15- 20 dk bekletip  1 er santim kalınlıkta dilimleyelim.
  • Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörek otu serpip fırına verelim.
  • Üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Mis gibi böreklerimiz hazır.
  • Afiyet olsun...

Domatesli Pilav


Domatesli pilavı  denemenizi tavsiye ederim. Bir kere yedikten sonra o yoğun domates kokusu zaten sizi çekecektir. Birdaha birdaha pişireceksiniz. Şimdi tarife geçiyorum.


 Domatesli pilav için gerekli malzemeler
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 adet domates
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz karabiber
  • 3 su bardağı su
Resim yazısı ekle

Domatesli pilavın yapılışı
  • Pirinçleri yıkayıp tuzlu suda 15 dk bekletiyoruz.
  • Tencereye yağımızı koyup, kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave ediyoruz.
  • Domatesler yumuşayınca pirinçleri süzüp tencereye alıyoruz.
  • Üzerine tuz karabiber ve bulyon ekleyip, suyunu ilave ediyoruz.
  • Domatesler çok sulu ise su miktarını biraz eksiltiyoruz.
  • Kısık ateste suyunu çekene kadar pişiriyotuz.
  • Altını kapatıp üzerine havlu kağıtla kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
  • Pilavımız hazır.
  • Afiyet olsun...

7 Haziran 2012 Perşembe

Ağlayan Pasta - Ağlayan Kek



        Yine çok sevdiğim bir pastayla geldim. Üzerindeki çikolata sizi korkutmasın. İçinde hiç yağ bulunmayan ve bir okadarda lezzetli bir Pasta. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Ağlayan pasta için gerekli malzemeler
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Keki ıslatmak için
  • 1 su bardağı süt
Üzeri için
  • 1 paket krem şanti
  • 1 paket çikolata sosu 

Ağlayan pastanın yapılışı
  • Yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpalım.
  • Kakao, süt, un, kabartma tozu ve vanılyayı ekleyelim.
  • Mikserle 5 dk çırpalım.
  • Yağlanmış fırın tepsisine döküp, 170 dreceye ayarlayıp fırına sürelim.
  • Piştikten sonra sıcakken üzerine 1 bardak sütü gezdirerek dökelim. ( 2 bardak süt öneriliyor ama keki çok yumuşatıyor hamur oluyor. 1 bardak yeterli oluyor bence)
  • Kekimiz iyice soğuduktan sonra üzerine haırladığımız kırem şantiyi, daha sonrada çikolata sosunu dokup hindistan ceviziyle süsleyelim.
  • Afiyet olsun...

6 Haziran 2012 Çarşamba

Evde Çikolata Sosu Yapımı

       Evde çikolata sosu yapmak isteyenler için çikolata sosu hazırladım. Buyurun tarife

Çikolata sosu için gerekli malzemeler
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket kakao (20 Gram)
  • yarım çay bardağı damla çikolata
Çikolata sosun yapılışı
  • Hepsini karıştırıp ocaga koyalım.
  • Kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirelim.
  • 4-5 dk kaynatıp kapatalım.
  • Damla çikolatayı ekleyip, eriyene kadar karıştıralım.
  • Arada karıştırarak soğumasını bekleyelim.
  • Soğuduktan sonra çikolata sosumuz hazır.
  • İstediğimiz yerde, pastalarda dondurmalarda  kullana biliriz.
  • Afiyet olsun...

5 Haziran 2012 Salı

Patatesli Makarna Salatası

.

     Makarna salatasını çok severim. Et, Tavuk, Balık yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Özelliklede 5 çaylarında süper oluyor.

Patatesli makarna salatası için gerekli malzemeler
  • Yarım paket boncuk makarna
  • 2 adet haşlanmış patates
  • Salatalık tuşusu
  • 1çk. kuru nane
  • 1 kase yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yk. mayonez
Yapılışı
  • Makarnaları ve soyulmuş patatesleri tencereye koyupb ol suda haşladım.
  • Suyunu süzüp 1 yk. sıvı yağ gezdirip karıştırdım. Soğumaya bıraktım.
  • Diger tarafta salatalık turşularını doğradım.
  • Sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp mayonezi ekledim.
  • Nanesini tuzunu da kattıktan sonra Hepsini şöyle bir karıştırıp servis yaptım.
  • Aslında içine havuç ve  bezelye de çok yakışıyor ama ben evde olmadığı için kullanmadım.
  • Afiyet olsun...

Yoğurt Çorbası

        Yaz günlerinin en çok yapılan çorbalarından biriside yoğurt çorbasıdır. Hem sıcak hem soğuk yenilebilen bir özelliği vardır. Yapıp deneyen herkese Afiyet olsun.

Yogurt Çorbası için Malzemeler
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 kase yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 2 yk. un
  • 2 yk. tereyağı
  • 2 çk. kuru nane
  • tuz, pul biber
Yoğurt çorbasının yapılışı
  • Pirinçleri yıkayıp süzüp 2 su bardağı suyla ocağa koyalım.
  • Yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Diğer tarafta un, yoğurt ve yumurtayı bir kapta çırpıp 1-2 bardak su ilave edelim.
  • Pişmiş olan pirincin üzerine karıştırarak dökelim.
  • Çorbamıın kesilmemesi için, kaynayıncaya kadar karıştırmamız gerekli
  • Kaynadıktan sonra üzerine eritilmiş tere yağına nane ve pulbiberi ekleyip servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun...

4 Haziran 2012 Pazartesi

Oruk Kebabı ( Bulgurlu Köfte)

   
 Oruk kebabı normalde yağlı kırmızı etle yapılıyor ama ben tavuk kıymasıyla denedim. Böylede güzel oldu denemenizde fayda var. Hem görsel hemde nefis bir yemek oldu...

 Malzemeler
  • 2 adet tavuk göğsü (Rondoda çektim)
  • 1 adet kuru soğan (rendelenmiş suyu sıkılmış)
  • 2 diş sarımsak (Rendelenmiş)
  • 2 dilim ekmek içi
  • Tuz, karabiber, Kırmızı biber
  • 1 çay bardagı köftelik bulgur
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ



Yapılışı
  • Bütün malzemeleri yoğurup, dolapta yarım saat dinlendirdim.
  • Elimle sıkarak çöp şişlere geçirip şekillendirdim.
  • Sıvı yağda koyduğum tavada kızarıncaya kadar kızarttım.
  • Yanında soğan salatası,patates kızartması ve pilavla sıcak servis yaptım.
  • Afiyet olsun...


3 Haziran 2012 Pazar

Köz Patlıcan Çorbası


   Bu çorbayı sevgili arkadaşım fatoşun Mutfağı bloğunda görüp denedim.  Tadından hiş şüphem yoktu. Tahmin ettiğimden daha güzelmiş.Arkadaşımın ellerine sağlık. İnanılmaz nefis bir çorba. Ben  kendi usulümle pişirdim. Miktarları pişirme usulu farklı olabilir. Deneyin derim tavsiye ederim.


  
 Malzemeler
3 adet közlenmiş patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 bardak süt
1 adet bulyon Tuz, karabiber, pulbiber
3-4 bardak kadar su

Yapılışı
Tencereye margarini ve unu koyup sararıncaya kadar kavuralım.
Soyup ince ince kıydığımız patlıcanları ilave edelim.
Biraz kavurduktan sonra tuz karabiber bulyon ekleyelim.
Son olarak sütünü ve suyunu ilave edip, karıştırarak kaynatalım.
4-5 dk kaynaması yeterli oluyor.
Pİştikten sonra blendırdan yada süzgeçten geçirelim.
İsterseniz ürine eritilmiş tereyağı ve pulbiberi kızdırıp servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

1 Haziran 2012 Cuma

Yüzük Çorbası (Nohutlu Mantı Çorbası)

 İnanılmaz güzel tadı müthiş bir çorba. Biz buna nohutlu mantı çorbası diyoruz ama asıl adı yüzük çorbasıdır. Adananın yöresel yemeklerindendir genelde düğün yemeği olarak yapılır. Denemek isteyenler için  Tarife geçelim...

Malzemeler
  • Kase hazır mantı (Ben kendim yaptım) Mantı tarifi için buraya bakabilirsiniz.
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • tuz, karabiber, bulyon
  • 1 kaşık margarin yada tereyağı
Yapılışı
  • Tencereye salçayı koyup kokusu çıkana kadar kavuralım (1-2 dk)
  • Sunuyunu ilave edip 1 adet bulyon ve tuz ekleyelim.
  • Nohutları ve mantıları ilave edelim.
  • Mantılar pişince altını kapatıp, Erittiğimiz tereyağına nane ve baharatları ekleyip çorbamıza ilave edelim.
  • Afiyetle yiyelim.